18/04/2012

Just Kids - Patti Smith

I 1989 døde den berømte kunstneren og fotografen Robert Mapplethorpe.  Patti Smith som var hans muse og venn, lovte like før han døde at hun en gang skulle skrive deres sterke, rare felles historie. Patti Smiths prisbelønte selvbiografi  kom ut i 2010 og er nå oversatt til nynorsk av Brit Bildøen.

Boken beskriver disse to kunstnernes tornefulle vei til berømmelse. De to unge møttes i New York i 1967 da begge hadde kommet helt alene til New York for å følge kunstens vei. Boka gir et nydelig gløtt inn i en nesten mytisk tid, i et miljø der beatpoeter, rockestjerner, kunstnere og mesener lever sine poetiske, lidenskapelige og eksentriske liv. Vi får førstehånds kjennskap til livet rundt det runde bordet "innenfor" på nattklubben Max's Kansas City der Andy Warhol en periode tronte med sitt hoff.  En tid bodde paret på det sagnomsuste "Chelsea hotel" som stort sett var bebodd av ambisøse, men pengeløse kunstnere av alle slag.

Patti Smiths selvbiografi er en interessant, morsom-vemodig og vakker bok. Den gir et nydelig bilde av et kjærlighetsforhold og et vennskap utenom det vanlige, foruten  uforglemmelige episoder, anekdoter og beskrivelser fra ei tid, et miljø  og - av mennesker - som mange har et sterkt forhold til.

ANBEFALES AV MARI ANNE
Finn boka i bibliotekkatalogen