12/09/2011

Historien om fru Berg - Ingvild H. Rishøi. Gyldendal ( 2012)-         UNNSKYLD, skal jeg si.
Da kommer du til å se opp på meg.
Det ene øyet ditt blir smalere enn det andre.
-         For hva da? skal du si.
Og så skal jeg fortelle deg hele historien.

Slik begynner den siste novella i ”Historien om fru Berg” som handler om en mann som bare vil leve det gode livet med den lille familien sin, men som blir satt på en hard prøve, trår uti det med begge bena og mister det som han har kjærest.

Av og til er det godt å lese litteratur i det lille formatet. Små bøker og noveller får ofte sagt mye med få ord slik som ”Historien om fru Berg” som er en liten novellesamling bestående av fem noveller: Historien om fru Berg, Trylle bort mennesker, The life and death of Janis Joplin, Det som lyser og Jentene mine.

Disse fem historiene handler alle om de skjøre forholdene mellom mennesker og om hendelser som setter varige spor i menneskenes liv.  Flere av novellene handler om barn og unge som opplever fravær og som lengter intenst etter de menneskene som står dem nær, men som av grunner som mest ligger mellom linjene i teksten, er fraværende. Dette er hudløse og gripende noveller som vekker mye empati for vanlige mennesker som har et liv som ikke går på skinner. Disse novellene ga en leseopplevelse som vil være nærværende i meg lenge.

ANBEFALES AV MARI ANNE
Finn boka i bibliotekkatalogen