30/03/2021

Tvillingenes dagbok - Agota Kristof. Cappelen Damm (2019)


«Tvillingenes dagbok» er en uforglemmelig og rystende historie om to tvilling-gutters strategi for å overleve i et miljø preget av forfall, nød og krig.  Romanen ble skrevet av den ungarske forfatteren Agota Kristof i 1986, men har truffet mange nye lesere og har blitt mye omtalt  i media etter at den utkom på nytt i 2019. 

Tvillingbrødrene Lucas og Claus blir plassert hos sin bestemor på landet; en råere og mer ond og slu mormor kan vanskelig finnes i moderne vestlig litteratur. Men de smarte guttene finner finurlige, men sjokkerende måter å leve med henne på og med resten av det brutale landsbysamfunnet de er omplantet i. 

Vi sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål når «Tvillingenes dagbok» er ferdiglest. Noen svar håper vi at de to neste bøkene om disse merkelige guttene vil gi; «Beviset» og «Den tredje løgnen».  Dette er uansett en veldig spennende, urovekkende, berørende og tankevekkende roman; en intens leseopplevelse, ikke uten humor heller, der man glemmer alt rundt. Sender man denne lille, store boken videre til nestemann hjemme eller på hytta i påsken, kan vi nesten garantere livlig samtale og diskusjon. 


Finn boka i bibliotekkatalogen