29/05/2021

Livlegens besøk - Per-Olov Enquist. Gyldendal (2001)

 

I denne lesetips-bloggen tar vi gjerne fram glemte perler, og det siste året  har vært en god tid for å endelig få tid til å lese noen store klassikere. Per-Olav Enquists roman "Livlegens besøk" har 20-års jubileum på norsk og er absolutt ikke glemt, men det er en av de romanene jeg aldri fikk lest da den kom ut til overstrømmende kritikker. NRK kultur ved Anne Cathrine Straume sier det for 20 år siden slik: " Livlegens besøk" er en fantastisk roman. Levende og lærd, urovekkende og vakker. Adjektivene står i kø når Per Olov Enquists nye roman skal beskrives". 

Og denne romanen har virkelig alt et lesehjerte kan begjære: En veldig godt fortalt historie som tematiserer opplysningsfilosofi og maktspill, skjebnesvanger kjærlighet og store svik i en spennende periode i Danmark-Norges historie. 

Vi befinner oss for det meste på Christiansborg slott i en fireårsperiode i 1760- årene der hovedpersonene er Christian den 7, hans unge engelske dronning Caroline Mathilde og kongens ulike rådgivere. Vi møter en veldig ung, sårbar konge som etter en vond oppvekst, sliter i sin rolle. Den unge, tyske legen og idealisten Johann Friedrich Struensee blir ansatt som kongens livlege for å forsøke å hjelpe den unge, forvirrede kongen. Slik begynner historien om de fire forunderlige og dramatiske årene i dansk-norsk historie, empatisk,  relevant og imponerende gjenskapt av den svenske forfatteren Per Olov Enquist. Foretrekker man å lytte til litteratur, er romanen så uendelig flott lest inn av Ola G. Furuseth.

ANBEFALT AV MARI ANNE