27/03/2021

Den forbudte elven - Chigozie Obioma. Font (2017)

Når reisesuget begynner å gjøre seg gjeldende, og man ikke bør reise noen steder, er det godt å vite at bøkene kan bringe verden til oss.  Den siste uken har jeg fått litt mer kunnskap om hvordan det kunne være å vokse opp i en liten landsby vest i Nigeria på 1990- tallet. Og for en spennende sofareise!

Handlingen igangsettes når familiens strenge overhode og bankfunksjonær-far blir overført til en annen by og bare kan komme hjem til familien i helgene. Mor klager sin nød over å få aleneansvar for den viltre barneflokken på seks. Det skal vise seg at det blir mer enn vanskelig for henne å holde styr på gjengen sin. Guttene trosser forbudet om å dra og fiske i en farlig elv like ved og sniker seg avgårde så ofte de kan. Skjebnen vil imidlertid at de ved elven møter landsbyens galning som kaster en spådom over eldstebroren. Dette sår frykt, splittelse og hat i brødreflokken og fører til uhyggelige hendelser. 

Romanen gir oss et interessant innblikk i samfunnsforhold og politikk i Nigeria på 1990-tallet samtidig som denne familiens skjebnedrama rulles ut med et veldig driv. Denne romanen er spennende som en thriller, en ypperlig påske-sidevender, men dypt alvorlig!