08/03/2021

Balzac og den lille kinesiske syersken - Sijie Dai. Gyldendal (2005)

Vi skriver 8. mars, og vi henter fram en kanskje litt glemt perle av en roman. Blant bibliotekarene her på biblioteket har denne lille boken vært en favoritt og er det fremdeles tjue år etter at den ble første gang utgitt på norsk.

Den lille kinesiske syersken bor sammen med sin bestefar i en øde landsby oppe i fjellene. Det er kulturrevolusjon i Kina, og til denne landsbyen blir et brødrepar fra storbyen sendt for å omformes. Brødrene finner en gjemt koffert med vestlig, klassisk litteratur og snart tilbringer brødrene og og den vakre kinesiske syersken stjålne timer sammen over de forbudte bøkene. Den kinesiske syersken blir innviet i de klassiske fortellingenes vidunderlige verden, og begge brødrene blir dypt forelsket i den lille syersken.  Men i henne vekkes til live en frihetslengsel. 

Dette er en liten, elegant, feministisk og veldig sjarmerende bok om kulturrevolusjonen i Kina. Den vakre og berørende filmen basert på boken skuffer ikke. Den må sees med jevne mellomrom for å vekke til live følelsene boken og filmen frambragte første gang.

Finn boka i bibliotekkatalogen

Finn filmen i bibliotekkatalogen