29/12/2020

Hennes løgnaktige ytre: en roman om Anna Munch - Selma Lønning Aarø. Cappelen Damm (2016)

 

Vi befinner oss i Kristiania på slutten av 1800-tallet der vi møter Anna Munch, forfatter av flere nyskapende romaner om samtidens kvinneliv.  I 2015 ga et tysk forlag ut Anna Munchs debutroman Kvinder. I Norge er Anna Munchs romaner bortgjemt og glemt. 

Om noen her på berget har hørt om Anna Munch, så er det kanskje fordi hun desperat ønsket å bli sett og anerkjent og kanskje elsket av Knut Hamsun som hun hadde blitt kjent med i 1891. Denne beundringen ble ikke gjengjeldt.  Hun skrev allikevel mange brev og dukket ofte opp der Knut Hamsun befant seg. Hun blir etterhvert anklaget og anmeldt for å ha skrevet utallige brev med mange løse rykter om Hamsun.

Var Anna Munch Hamsuns ustabile plageånd? Selma Lønning Aarø gir oss Annas versjon som ikke er helt i tråd med hva de mannlige Hamsun-forskerne forteller. Vi får også se historien gjennom datterens Signes øyne og vi får hennes historie; om det å være barn av en frihetselskende og lidenskapelig kvinne og kunstner på slutten av 1800-tallet.  

Denne romanen er både sterk, spennende og velskrevet og den løfter fram et forfatterskap og en kunstnerskjebne som er både interessant og gripende.

Finn boka i bibliotekkatalogen

Les NRK kulturs anmeldelse