30/12/2020

Der det finst fuglar: roman - Maren Uthaug. Samlaget (2020)

 

Omslaget på Maren Uthaugs "Der det finst fuglar" er mørk, og  mye menneskelig mørke må fordøyes i denne fortellingen. En setning i boka antyder tematikken: "Der det finst fuglar finst det fisk". Det handler om konsekvenser av ulykkelig kjærlighet, maktmisbruk og utnytting, dobbeltmoral og umoral i et lite bygdesamfunn.

Fortellingen er velskrevet, har et veldig driv og blir ikke mindre sterk av at fortellingen er inspirert av Maren Uthaugs egen familiehistorie fra den lille bygda Uthaug i  Ørlandet kommune i Trøndelag i mellom- og etterkrigstid. Det ble da også debatt i lokalmiljøet om hva man kan tillate seg å skrive om virkelige personer. Til dette svarer Maren Uthaug: Skal det bare være de hyggelige historiene man kan fortelle? Leseopplevelsen minner litt om den svenske forfatteren Torgny Lindgrens "Orms veg på berget" som etterlater leseren gjennomrystet etter endt lesning.

Maren Uthaug bor i København og er kjent som tegneserieskaper, skribent og forfatter. I tillegg til "Der det finst fuglar" har hun skrevet "Sånn ble det" som vi også har likt i denne bloggen. Hun ble i 2018 tildelt DR Romanprisen, danskenes P2-lytternes romanpris,  for denne romanen. 


ANBEFALES AV MARI ANNE

Finn boka i bibliotekkatalogen

Marta Norheims anmeldelse i NRK kultur