27/04/2020

Krótkaja - Fjodor Dostojevskij. (Solum, 2005)


Store forfattere har også skrevet små romaner, man trenger ikke alltid lese mursteinene av de store forfatterne for å kjenne virkningen av fantastisk litteratur. "Krótkaja"  (1876) tilhører høydepunktene i Dostojevskijs forfatterskap og ble utgitt i Dostojevskijs enmannstidsskrift "En forfatters dagbok".
Fortellingen er basert på en virkelig hendelse. I en avis leser forfatteren Dostojevskij en notis om en ung syerske som har kastet seg ut fra et vindu i fjerde etasje med et ikon i hendene. Denne hendelsen blir utgangspunktet for kortromanen "Krótkaja"; om en pantelåner som søker oppreisning og aktelse etter å ha blitt oppsagt som offiser. Han gifter seg med en ung, fattig, men stolt jente og prøver å oppnå hennes anerkjennelse og kjærlighet ved å være kontrollerende, kostbar og distansert, men det får helt motsatt virkning. Dette går langsomt opp for ham når alt er for sent.

 "En ganske liten bok, men den er stor for oss alle, uoppnåelig stor", sier Knut Hamsun. Denne boken inneholder også fortellingene "Et latterlig menneskes drøm" og "En liten helt". Alle tre fortellingene er leseopplevelser av klasse.

ANBEFALES AV MARI ANNE