22/04/2015

Sånn ble det - Maren Uthaug ( Bastion, 2014)

Omslagsbilde
Risten bor i Finnmark. Hun har samisk mor og etnisk norsk far som er kommet til Finnmark for å arbeide med samespørsmål.  Inntil Risten fyller sju, lever hun en ganske vanlig samisk barndom. Hun har et nært forhold til sin samiske mormor, Ahkku, som bor ovenpå. Ahkku overfører mye av den samiske kulturarven med myter, eventyr, overtro og læstadiansk kristendom til Risten. Hun elsker å tegne mens hun får del i de samiske fortellingene. Dette er Ristens liv i 1970-årene.

Så blir det skilsmisse, og Risten reiser til Danmark med sin far og må forsøke å slå rot i det danske samfunnet. Det går ikke smertefritt for Risten, hun  mistrives og forsøker å trøste seg med overtro og trolldom.

I 2007 heter Risten Kirsten og bor på Jylland med mannen Niels og sønnen Rod (rot). Nå er hun kommet til et punkt da hun må finne mer ut om bakgrunnen sin. Hun har ikke sett sin mor på mange år. Hvorfor tar hun ikke kontakt? Kirsten bestemmer seg for å reise til Finnmark for å møte henne.

Ristens historie er en sterk skildring av hvordan det er å vokse opp i to svært ulike kulturer.  En brokete, barsk og fargerik familiehistorie rulles opp. Dette er en vel skrevet, kul, sår og røff oppvekstroman som berører.

ANBEFALES AV MARI ANNE
Finn boka i bibliotekkatalogen


Les mer om boka og forfatteren her