13/04/2015

Konge i snø - Tove Nilsen (2014)

OmslagsbildeTove Nilsen har et langt og vidt omfattende forfatterskap bak seg. Hun har alltid beveget seg i temaer i tiden på en ypperlig måte. I hennes til nå siste bok, ”Konge i snø”, tegner hun familiebakteppet for beretningene om Skyskrapenglene. Hun skildrer det indre familielivet, det dulgte, skjulte, bak fasaden og drar strekene opp til det evige spørsmålet: Hva vil vi med våre liv?

Far-datter-relasjonen er fremtredende, men lett skjult i kulissene er også mor-datter-relasjonen. Og i mellom dette finnes den tilsynelatende tause kampen mellom mor og far. Her er spennende temaer som tas opp i en spennende romanform, noe lagt til en reise til farens oppvekststed i det gamle DDR og hans møte med gamle kjente, der datteren blir en betrakter. Spørsmålet kommer hos datteren og hos meg som leser: Hvor mye vet vi egentlig om etterkrigshistoriens Tyskland?

Boka er lettlest, uten å være enkel. Den gir deg den vakre opplevelsen som du ofte får når forfatteren er god: Du sitter igjen med tanker og erfaringer du ikke ville fått med deg videre uten å ha lest boka! Takk til Tove Nilsen for atter en velskrevet og god roman.

 ANBEFALES AV RAGNHILD