10/12/2014

Tove Jansson - Arbeide og elske. Tuula Karjalainen ( 2014).

Omslagsbilde
På slutten av hundreårsfeiringen av Tove Janssons fødsel, er det vel på tide å anbefale en bok om Mummitrollets  skaper. Denne biografien gir deg innblikk i Tove Janssons liv, og den gir deg et ønske om å lese mer om denne finske kunstneren.

Hele biografien har en vakker nærhet til Tove Jansson, samtidig i respektfull avstand; dette er ikke biografien som er full av private avsløringer, dette er biografien som gir oss innblikk i Mummitrollets verden, i Tove Janssons billedkunstnerliv, litteraturhistorie og i kvinnehistorie.
Forfatteren gir meg som leser et innblikk i  sammenhengen  mellom Tove Janssons eget liv og livet i Mummidalen, og biografien ga meg lyst til å lese om  igjen en del  bøker av Tove Jansson. Alt fra barnebøkene om Mummidalens liv til romanene. Boka gir deg lyst til å lese videre fra kapittel til kapittel, her en mye kunnskap formidlet på en grei og lettfattelig måte, uten å være forenklende. Og ved boka slutt, sitter du igjen med en takknemlighet over å ha fått ”møte” et stort menneske med et stort hjerte.
Og siden det er jul, la meg føye til enda en anbefaling: Les ”Grantreet” av Tove Jansson, en fortelling som gjør at jula ikke lenger er den samme etter du har lest den. Den finner du i samlingen ”Det usynlige barnet”.


RAGNHILD