19/08/2014

Stiklingen - Audur Ava Olafsdottir (2013)

"Stiklingen" er en roman jeg ikke kunne annet enn å falle for. Den ble sendt rundt og lest av alle som ferierte hjemme i sommer. Dette var den perfekte sommerboka,  allmennmenneskelig, underfundig, klok og dyp, og i et språk som flyter lett og elegant.

Arnljotur, en ung mann på 22, har en lidenskap for roser. Denne har han arvet fra moren som kunne få det meste til å blomstre på vulkanøya Island. Og han har nettopp fått et barn  - kanskje litt tilfeldig unnfanget i morens elskede drivhus.

Nå har han bestemt seg for å forlate Island og følge drømmen sin om å få restaurere en berømt rosehage i et kloster i Sør - Europa. Alt går etter planen helt til barnets mor ringer og sier at hun og barnet trenger at han også tar ansvar for barnet sitt. Han hører seg selv si at hun får bare komme med datteren. Arnljotur tar ansvar og  med gode tips fra en filmelskende munk og beboerne i den lille klosterlandsbyen, vokser han som menneske og mann.

"Langsomt og lyrisk, steg for steg, skjærer boken helt inn til beinet i eksistensen: Døden, naturen og kjærligheten, og viser hvordan ikke bare roser, men også mennesker, vokser og trives med den riktige pleien.» skriver Stavanger Aftenblad. Det er godt sagt om en god bok.

ANBEFALT AV MARI ANNE
Finn boka i bibliotekkatalogen