21/06/2024

Det tomme toget - Øivind Hånes. Gyldendal (2022)

Om du er glad i å reise med tog, kan dette være den perfekte sommerboka i år. Denne togreisen foregår på 1960-tallet,  og oppleves av en liten gutt på seks år. 

Gutten tar nattoget med faren sin fra Drammen til Røros, og toget har tilsynelatende ingen andre passasjerer, og dermed  blir det en drøm av en togreise. Faren sover bort mye av turen, han har gjort den mange ganger før. Men gutten er lys våken, tar det hele inn; han opplever magien i lyden fra skinnegangene, suger inn sommernattens lys og stemningen ved hver historiske stasjon og landskapet som endrer seg hvert minutt.

Man skjønner at fortellingen ligger tett opp til levd liv, dermed blir den også en erindringsfortelling; teksten sporer ofte av og vi får minneverdige innblikk i barndom og oppvekst på 60-tallet, glimt fra slektens liv på familiestedet Skogheim på Røros og følger stedets skjebne helt til det er fraflyttet og forfallent på 2000-tallet.

Om du ikke liker å farte, tar denne romanen deg med på en behagelig reise i tid og rom, og mens fortellingen sporer av og sporer på igjen får vi oppleve fantastiske ting om våren,  sommeren og vinteren - og helt uventede ting om høsten.


ANBEFALES AV MARI ANNE