25/11/2014

Svik 1938 - Kjell Westö (2014)

Omslagsbilde
I Kjell Westös siste roman "Svik 1938" skal vi gjennomleve  våren, sommeren og høsten 1938 med advokaten Claes Thune og hans sekretær Fru Wiik. Claes Thune prøver å holde hodet over vannet etter å ha måttet erkjenne at hans kone har forlatt ham til fordel for hans beste kamerat. Sympatiske, pertentlige, men også mystiske fru Wiik begynner hos Thune etter å ha sluttet i en annen respektabel jobb. Hun gjør et godt inntrykk og en svært god jobb helt til hun en dag ut på høsten ikke dukker opp i det hele tatt.

Claes Thune tilhører en vennegjeng som treffes fast. Det er gode holdepunkter i det raknede og ensomme livet til Claes Thune.
I kameratklubben diskuteres det også politikk, og det som seiler opp i Europas horisont, er for noen av kameratene svært skremmende, for andre noe som hilses velkommen.

Fru Wiik på sin side forsøker å døyve sin smertefulle fortid med å gå på kino. Som datter av "røde" foreldre har hun overlevd umenneskelige forhold i "de hvites" arbeidsleirer under den finske borgerkrigen i 1918. Når Claes Thune arrangerer Onsdagsklubb på kontoret med sine gamle venner, gjenoppvekkes vonde minner i Matilda Milja Wiik.

"Svik 1938" er opplysende, bevegende og sterk lesning. Det handler om Finland 1918 og 1938, om svik på mange plan. Den finske forfatteren Kjell Westö fikk Nordisk Råds litteraturpris 2014 for denne flotte romanen.


ANBEFALES AV MARI ANNE
Finn boka i bibliotekkatalogen