06/03/2012

Kinamann - Brynjulf Jung Tjønn

Gjermund Brekke er odelsgutt fra Feios i Sogn. Han er oppkalt etter bestefaren sin og skal overta familiens slektsgård. Gjermund Brekke har imidlertid ikke arvet verken farens eller bestefarens gener og viser ingen interesse for gårdsbruk.  Gjermund Brekke er liten, har brune, skrå øyne, litt flat nese og brun hud og het Jung Suh-soo før han kom til Norge.  Han kom fra Korea til Feios i 1983.

Nå har han giftet seg, flyttet til Oslo, etablert seg som forfatter og venter sitt andre barn. Han begynner å våkne om nettene. Hver natt går han inn på badet og ser på sitt asiatiske ansikt i speilet. Det er som om Gjermund Brekke og ansiktet i speilet ikke går opp. En stigende uro får ham til å begynne å tenke bakover. Vi får en fortelling om hvordan det er å vokse opp på en tradisjonsrik gård i ei lita bygd på Vestlandet på 1980-tallet når man er adoptert fra Korea.

Kinamann er en halvbiografisk fortelling som tar opp temaer som rasisme og mobbing i tillegg til adopsjon og identitetsøking.  Boka gir et godt innblikk i hvordan det er å være plantet i en annen kultur enn den man ble født inn i. Romanen var god å lese og fikk meg til å måtte reise meg fra stolen for å lete etter noe som kunne brukes som lommetørkle flere ganger.

ANBEFALES AV MARI ANNE
Finn boka i bibliotekkatalogen