04/01/2012

Dager i stillhetens historie - Merethe Lindstrøm

"Dager i stillhetens historie" har fått mye fin omtale og er nominert både til Nordisk råds litteraturpris, Ungdommens kritikerpris og P2- lytternes romanpris. Etter å ha lest og blitt begeistret for novellesamlingen "Gjestene" som ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris i 2008, var jeg ganske sikker på at dette var en roman etter mitt hjerte.

Vi kommer tett på et  pensjonert ektepar,  Eva og Simon, forhenværende norsklektor og lege og deres tre døtre. Simon forsvinner mer og mer inn i tausheten - uvisst av hvilken grunn. Døtrene er bekymret og vil at moren skal fylle ut søknadspapirene for en pleiehjemsplass. Eva er usikker på hva tausheten uttrykker, og legen som har undersøkt ham, finner ingen tydelige tegn på demens. Etter påtrykk fra døtrene skaffer de seg en hushjelp som etterhvert blir som et familiemedlem, men hun får brått sparken. Det viser seg at dette paret av mange grunner har valgt og fortsetter å velge- og  uten egentlig å ønske det - å fortie dyptgripende hendelser i familiehistorien. Dette har preget samlivet og familielivet og gjort dem fremmede for seg selv og andre - og ensomme i verden.

Romanen tegner et samliv med veldig fin og følsom penn, samtidig er den spennende og tankevekkende. "Dager i stillhetens historie" er på alle måter en veldig god bok.

ANBEFALES AV MARI ANNE
Finn boka i bibliotekkatalogen