19/09/2024

Nervøse tilstander - Tsitsi Dangarembga. Forlaget Press (2023)

«Jeg var ikke lei meg da broren min døde». Slik åpner denne fantastiske romanen fra Zimbabwe første gang utgitt i 1988. Hovedpersonene Tambudzai er tretten år og nekter å sørge når broren dør. For når han ikke finnes mer, arver hun som eldst i flokken mulighetene for videre skolegang, om enn ikke uten kamp, hun er jo jente tross alt. 

Etter mye strev og konflikt får Tambudzai plass på misjonsskolen der onkelen hennes er rektor. Han har gjort karriere; han har studert i England,  har råd til god mat og har et fint møblert hus på misjonsstasjonen. Dette er alt Tambudzai ønsker seg; utdannelse er veien til frihet og et lettere liv. 

Tsitsi Dangarembga skildrer i denne romanen et røft oppvekstmiljø på den rhodesiske landsbygda der de svarte kvinnene er aller nederst på rangstigen. Likevel er dette en morsom og lett roman å lese; her får vi være i sandalene til en trettenåring som møter sin virkelighet med mot og håp, og gjennom vennskapet med sin oppvakte og rebelske kusine våkner en ny bevissthet i henne.

Når denne romanen slutter har Tambudzai fått skoleplass hos nonnene i "Sacred heart".  Det blir virkelig fint å få vite hvordan det går videre med Tambudzai. Heldigvis er dette en trilogi. "Alt jeg ikke er" er allerede oversatt til norsk og "This mournable body"  kommer på norsk i 2025. Denne romanen står på BBC's liste over 100 romaner som har endret verden, og forfatteren er prisbelønt og en profilert menneskerettighetsaktivist i Zimbabwe. Den er også nominert til Bibliotekets litteraturpris 2024. Om denne romanen vinner vår pris, får vi vite 22. september. 

ANBEFALES AV MARI ANNE

Finn boka på i bibliotekkatalogen